Tragedia de la Cernobîl va rămâne în istorie, pentru totdeauna, drept cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive au căzut în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.
”Zona Morții” a devenit azi un punct de atracție pentru turiștii amatori… ”turism extrem”. Evgheni Gonciarenko, angajat în zona de excludere de la Cernobîl: „Putem afirmă că nivelul actual nu este benefic pentru sănătate. Nu este benefic să trăieşti în această zonă”.
Creatorii serialului ”Cernobîl” au luat atitudine în legătură cu prezența unor fotomodele care realizează pictoriale chiar la locul îngrozitoarei tragedii. The Guardian a scris că există nenumărați amatori care consideră zona numai bună pentru fotografii, motiv pentru care vin în număr din ce în ce mai mare.
Craig Mazin, scenaristul serialului ”Cernobîl”, a publicat un mesaj în care le atrage atenția celor care participă în acest fenomen, amintind că numeroși oameni și-au pierdut viața în tragedia din 1986. „Este minunat că serialul Cernobîl a crescut valul de turiști în Zona de Excludere. Însă da, am văzut fotografiile care circulă pe rețelele de socializare. Dacă mergeți în vizită acolo, vă rog să țineți minte că la Cernobîl s-a petrecut o tragedie îngrozitoare. Comportați-vă cu respect față de toți cei care au avut de suferit și s-au sacrificat”, a scris Craig Mazin.